Hulp bij studiekeuze voor studenten door studenten
Farmaceutische wetenschappen

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Studiekeuze // Gezondheidszorg en welzijn
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Student



Geregistreerd op: 29 Feb 2012
Berichten: 15

BerichtGeplaatst: 14-03-2012 19:32:51    Onderwerp: Farmaceutische wetenschappen Reageren met citaat
De opleiding farmaceutische wetenschappen is een zeer brede opleiding. Zoals jullie wel kunnen raden is deze opleiding de enige opleiding om het beroep van apotheker uit te oefenen, en dus een eigen apotheek uit te baten.
Hoewel dit het meest bekend is, is het tegenwoordig niet de meest gekozen job van de afgestudeerden.
In Gent (ik weet niet hoe het bij andere universiteiten gaat) is het eerste jaar een zeer algemeen jaar: wiskunde, algemene en organische chemie, fysiologie, fysica en plantkunde. Dit eerste jaar heeft nog niet veel met farmacie op zich te maken, maar het is een onmisbaar deel van de opleiding want het is de achtergrondkennis die nodig is voor de volgende jaren. Vooral in het eerste jaar is een goede kennis van exacte wetenschappen gewenst, maar zelfs indien je niet echt sterk bent in wiskunde is het toch nog mogelijk om hierin te slagen, met iets meer moeite uiteraard. Farmacie is namelijk niet enkel pilletjes verkopen en maken, het is een echte wetenschap met vele facetten, waar inzicht zeer belangrijk is.
In de verdere jaren beginnen de meer gerichte vakken, waardoor de student over het algemeen meer gemotiveerd wordt om verder te doen, na een vrijwel saai eerste jaar.
Het moeilijke aan deze richting is om alles te kunnen combineren. Er zijn namelijk niet enkel lessen die te volgen zijn, maar ook vele practica die vaak een hele dag of een voor of namiddag duren. Hierdoor is bijna elke dag een dag die begint om 8.30 tot 17 u.
In de practica leer je algemene dingen zoals precisie, overzichtelijk werken en inzicht. Als er één ding is wat een farmaceut kan typeren is het zijn gevoel voor precisie, wat zeer gegeerd is in de farmaceutische industrie. Dit wordt vooral getraind tijdens de vele titratiepractica in het tweede jaar voor het vak Algemene analytische chemie.
Een tip: in het eerste jaar moet je echt in de studentenvereniging stappen. Deze bevat een grote bron van informatie. Je kan altijd informatie vragen aan oudere jaars die reeds alle vakken hebben afgelegd, en zelfs een persoonlijke peter krijgen die je al zijn cursussen geeft en je helpt wanneer het nodig is. En het is gewoon leuk! Wanneer je een leuke tijd hebt zal je meer gemotiveerd zijn om verder farmacie te studeren, en de studentenvereniging kan hier zeker mee helpen !

Zoals bij elke universitaire richting is het nodig om op tijd te beginnen studeren. Dit is moeilijk door de vele practica en de lessen, maar het is zeker mogelijk met wat doorzettingsvermogen. Ook de practica zijn nuttig in het studeren omdat de practica meestal een toepassing zijn op de theorie. Meestal zijn de lessen voor de inhaalweek allemaal afgelopen dus hier is er wat extra tijd om te studeren, wat zeker nodig is als je toch een beetje van je studentenleven hebt genoten tijdens het semester.

Wat betreft boeken is het meestal niet echt nodig om de boeken aan te schaffen die geadviseerd worden, enkel voor plantkunde en organische chemie kan ik ze echt aanraden, de professoren gebruiken ze heel veel. Voor de rest zijn de cursussen vrij compleet, maar extra uitleg die tijdens de lessen gegeven wordt is zeer handig, zeker bij Fysica.

Bijna al de examens in farmacie zijn open vragen, dus geen multiple choice, wat dus wil zeggen dat gestructureerde antwoorden zeer belangrijk zijn, dit kan je enkel door te oefenen. Hier heeft de studentenvereniging een zeer goede methode voor: oplossen van oude examenvragen, voordeel is dat deze zeer vaak terugkomen op "nieuwe" examens. Dit is dus een zeer belangrijke bron van informatie.

Na 4 jaar farmacie heb ik vooral geleerd om na te denken over handelingen die er in het lab gedaan worden: nadenken of precisie hier wel echt nodig is, wat je eigenlijk aan het doen bent, waarom je dit doet en nog van deze vragen. Er zijn zeer veel theoretische vakken die op het eerste zicht nutteloos lijken als je ze leert maar na een tijdje heb je door dat dit toepasbaar is op alledaagse dingen, en het is een fantastisch gevoel om deze dingen door te hebben zoals waarom een ei wit wordt wanneer je het bakt ed.

And last but not least: je bent vrijwel zeker van een job! Farmacie is na geneeskunde de richting met de minste werklozen! Bedrijven en apotheken zoeken studenten farmacie, omwille van onze analytische inzichten, precisie en de know-how van laboratoriumtechnieken. De opleiding is zo polyvalent dat we terecht kunnen bij de overheid, cosmetica, farmaceutische bedrijven, voedingsbedrijven, onderwijs en nog meer bedrijfstakken.



Kort gezegd: wil je een richting waar je vaardigheden wil leren tesamen met een sterke theoretische kennis, met een sterke positie op de arbeidsmarkt, kies dan voor farmaceutische wetenschappen.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Studiekeuze // Gezondheidszorg en welzijn Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Wilt u geen reclame op dit forum en genieten van extra voordelen? Klik dan vlug hier voor meer informatie!
 
Powered by phpBB and Andrew Charron
immo op Realo
Maak snel, eenvoudig en gratis uw eigen forum: Gratis Forum