Hulp bij studiekeuze voor studenten door studenten
Journalistiek

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Studiekeuze // Sociale wetenschappen, bedrijfskunde en rechten
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Student



Geregistreerd op: 29 Feb 2012
Berichten: 15

BerichtGeplaatst: 11-03-2012 23:22:58    Onderwerp: Journalistiek Reageren met citaat
Hallo!

Ik ben een laatstejaarsstudent Journalistiek aan de Arteveldehogeschool in Gent. Deze opleiding duurt normaal gezien 3 jaar, maar door omstandigheden doe ik er nu een extra jaartje langer over.

Journalistiek is volgens mij een van de meest veelzijdige studierichtingen die je aan een hogeschool kan volgen. Een journalist hoort namelijk een beetje van elk maatschappelijk aspect op de hoogte te zijn, en er toch op z'n minst wat basiskennis over te hebben.

Die veelzijdigheid waar ik zo bewust voor wou kiezen, om niet in een eentonige richting terecht te komen, heeft me uiteindelijk genekt in mijn eerste jaar. Toen ik startte had het eerste academiejaar nog 32 opleidingsonderdelen, zo'n 15 examens op 14 dagen tijd! En zo kan je natuurlijk al eens in de mist gaan bij sommige vakken.

Nu, no worries! Ook aan de Arteveldehogeschool moest er de voorbije jaren flink wat bespaard worden, en daarom hebben ze ondertussen al heel wat vakken ofwel geschrapt of samengevoegd. Dus laat dat je alleszins al niet meer tegenhouden.

Hoe dan ook zal je ook in deze opleiding moeten knokken om de eindmeet te halen.

Om je een idee te geven welke vakken de opleiding omvat verwijs ik je door naar de volgende link: http://www.arteveldehs.be/emc.asp?pageId=1954 . Sinds ik begonnen ben 4 jaar geleden zijn heel wat opleidingsonderdelen van naam en misschien zelfs een beetje van inhoud veranderd, dus daarom raad ik je zeker aan om eens langs te gaan op de infodagen.

En om dan toch een korte schets te geven: de opleiding omvat maatschappelijke vakken zoals psychologie en sociologie, heeel veel geschiedenis (zowel specifiek over België als internationaal), actualiteit zeer belangrijk, natuurlijk ook veel schrijfvakken, enkele specifieke keuzevakken (sport, cultuur, lifestyle, politiek), talen (Nederlands, Frans, Engels en de keuze tussen Duits of Spaans), grafische vakken (hoe film je, hoe maak je foto’s, informatica,…), economie, een aantal vakken over de media en het medialandschap, en natuurlijk heel wat journalistiekgerelateerde vakken (schrijven/filmen/radioreportages maken). Vakken in de aula’s skipte ik bijna altijd, gewoon omdat je daar erg je best moet doen om je te kunnen concentreren in al het rumoer en dit ook meestal hoorcolleges waren waar je enkel een blokcursus voor had en geen opdrachten. Vakken met permanente evaluatie nooit brossen, want dan heb je al snel een tweede zit aan je been.

Een gouden raad, begin niet met journalistiek als je een hekel hebt aan schrijven, creatief nadenken over interviews, reportages etc. en vaak ’s nachts te moeten doorwerken voor deadlines. Het eerste academiejaar heb je ook lange schooldagen, maar dat betert wel in het tweede en derde jaar.

Of de Arteveldehogeschool een goede school is voor journalistiek laat ik in het midden. Ik heb er zelf vaak op gevloekt, maar denken dat het in andere hogescholen of universiteiten beter is, is een illusie! Je hoort iedereen wel eens klagen over zijn school. Wat ik persoonlijk een pluspunt vond aan de Arteveldehogeschool: vanaf het tweede academiejaar moet je een keuze maken van medium waarin je je in het tweede en derde jaar zal specialiseren. Je kiest dan tussen televisie, radio of geschreven pers (krant, tijdschrift en/of web). Je kan dit als een pluspunt zien, naar kansen op de arbeidsmarkt toe, maar de vraag is dan of je alles wel deftig genoeg kan aanleren. Het hangt er dus vanaf of je je al dan niet in een specifiek journalistiek metier wil specialiseren.

Momenteel ben ik aan mijn laatste semester bezig, en daarin is er stage, het schrijven van het afstudeerproject en het "over de grenzen"-project. Dat je pas in het laatste semester van de opleiding stage kan doen is misschien een minpunt, maar bij mij is het nu alvast een leukere ervaring dan de opdrachten die je aan de Arteveldehogeschool krijgt. Very Happy

Wat misschien ook niet slecht is om te weten: tegenwoordig is er in deze branche erg weinig werkgelegenheid, en moeten beginnende journalisten het vooral met freelance-opdrachten stellen. Het is een keuze die je maakt, maar een gewaarschuwd man (of vrouw) is er twee waard Exclamation

Ik heb me even geďnformeerd, en voor geďnteresseerden zijn er op 21 april, 23 juni en 1 september nog infodagen. Het exact adres moet je dan maar eens op de website opzoeken.

Wat betreft mobiliteit: bij je inschrijving krijg je normaalgezien attesten voor het openbaar vervoer waarmee je dan voordelige abonnementen kan aanvragen. Voor de trein heb ik voor een Campuskaart gekozen aangezien ik op kot zit. Ben je van plan om iedere dag te pendelen dan ga je voor een jaarabonnement moeten gaan, en dat zal ongetwijfeld veel meer geld kosten, maar daar heb ik dus geen idee van.

Als je op kot wil gaan raad ik je aan om er ten laatste in mei al naar beginnen te zoeken. Indertijd was ik beginnen kijken op de website http://www.easykot.be/oost-vlaanderen/kot-Gent-gand?gclid=COSeot_s364CFUcRfAodqk9Kag , en zo een aantal adressen die me interesseerden opgezocht en met de eigenaars van die koten dan een afspraak gemaakt om eens een kijkje te gaan nemen. Na mijn eerste jaar ben ik van kot veranderd en toen heb ik het anders aangepakt. Dan benik gewoon heel vaak door Gent beginnen rondlopen en kijken naar affiches op ruiten. Hiervoor moet je natuurlijk veel tijd uittrekken want zoiets doe je niet op een dagje… Ik heb niet echt zo’n idee van de gemiddelde huurprijs tegenwoordig, maar zelf betaal ik zo’n 335€ huur per maand en mijn kot (studio) is al niet erg ruim. Dus eens lief smeken bij de ouders als je dit echt graag wil doen! Wink Op kot gaan kan ik hoe dan ook aan iedereen aanraden. Het leven in Gent is zo fijn, echt een aanrader.

Als dit alles je niet gedemotiveerd zou hebben en je je geroepen voelt om een opleiding journalistiek te starten, dan kan ik alleen maar zeggen "Go for it!" Wink

Als je meer wil weten, vraag dan maar gerust hier onder! Very Happy
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Studiekeuze // Sociale wetenschappen, bedrijfskunde en rechten Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Wilt u geen reclame op dit forum en genieten van extra voordelen? Klik dan vlug hier voor meer informatie!
 
Powered by phpBB and Andrew Charron
immo op Realo
Maak snel, eenvoudig en gratis uw eigen forum: Gratis Forum