Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp |
studiekeuze Site Admin
Geregistreerd op: 23 Feb 2012 Berichten: 27
|
Geplaatst: 12-03-2012 22:58:51 Onderwerp: Het hoger onderwijs |
|
|
|
Het hoger onderwijs
De algemene toelatingsvoorwaarde voor het hoger onderwijs in Vlaanderen is het Vlaamse diploma van secundair onderwijs. Voor bepaalde hogescholenopleidingen moet de student een toelatingsexamen afleggen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een universitaire opleiding tot burgerlijk ingenieur.
1. De verschillende systemen
1.1. Professionele bachelor
Hogescholen bieden professionele bachelors aan die beroepsgericht zijn. De praktijk kan bestaan uit stages, ateliers, afstudeerprojecten, training en practica, taallabo, vertaaloefeningen, enz. Je leert die vaardigheden aan die je onmiddellijk moet toepassen op de arbeidsmarkt. Vanuit een professionele bachelor kan men ook naar een master doorstromen via een schakelprogramma.
1.2. Academische bachelor
Een academische bachelor verrijkt je kennis en stimuleert je competenties. De competenties kenmerken een bepaald domein van de wetenschappen of kunsten. Het is de bedoeling door middel van deze bachelor de doorstroming naar een master te stimuleren.
1.3. Bachelor na bachelor (banaba)
Een verdere specialisatie na een professionele bachelor is mogelijk. Zo’n opleiding omvat minstens zestig studiepunten.
1.4. Een masteropleiding
Een masteropleiding omvat minstens zestig studiepunten. Ook hogescholen kunnen masteropleidingen aanbieden. Na elke academische bachelor kan men starten in minstens één aansluitende masteropleiding. Het is ook mogelijk dat de student kiest voor een master die niet in het verlengde ligt van de vorige opleiding. In dit geval kan de student een voorbereidingsprogramma volgen. Het is bijvoorbeeld zo dat na een bachelor communicatiemanagement je ook een bachelor toerisme kan behalen in slechts 1 jaar.
1.5. Master-na-bacheloropleiding
Een master sluit rechtstreeks aan op minstens één academische bachelor en bestaat uit zestig studiepunten of een veelvoud hiervan. De masteropleiding wordt afgerond met een masterproef.
1.6. Master na master (manama)
Master na master is geschikt voor studenten die reeds een masteropleiding hebben genoten. Het geeft de student de mogelijkheid zijn of haar kennis te verbreden of te verdiepen. Een manama bevat doorgaans zestig studiepunten. De master na master eindigt eveneens met een masterproef.
1.7. Een specifieke lerarenopleiding
Deze specifieke opleiding telt zestig studiepunten. Het kan worden gecombineerd met een meerjarige master in de vorm van een afstudeerrichting binnen de master. Het diploma is een optie wanneer men voor een klas wil staan of voor wie een voorbereiding wenst op een job met pedagogische aspecten zoals vorming en training.
1.8. Postgraduaat
Dit is een verbredende of verdiepende opleiding. Ze omvat minimaal twintig studiepunten. Het zijn vervolgopleidingen die qua structuur verschillen van de klassieke master na master of opleidingen die meer beroepsvoorbereidend zijn. De opleiding wordt afgesloten met een getuigschrift.
1.9. Doctoraatsopleiding
Een doctoraatsopleiding is gericht op de voorbereiding van een doctoraatsproefschrift die is gebaseerd op wetenschappelijke kwalificaties. Gedurende een doctoraatsopleiding wordt men als het ware een onderzoeker die zich specialiseert in een specifieke niche van de wetenschap. Men wordt een expert in een bepaald terrein.
Een eredoctoraat is niet hetzelfde. Het wordt door de universiteit verleend aan die mensen die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd op wetenschappelijk of maatschappelijk gebied, zonder publicatie van een proefschrift.
1.10 Spreiden van de studies bachelor en master.
Het is interessant voor studenten die reeds een diploma op zak hebben of voor wie het studeren combineert met werken.
Het bijzonder statuut maakt het voor studenten mogelijk het studeren haalbaarder te maken. (Voorbeeld: erkende sport)
Het werkstudentenstatuut kan aangevraagd worden door studenten die minstens tachtig uren per maand werken of minstens tachtig uren per maand een zelfstandige activiteit uitoefenen.
Monitoraat en trajectbegeleiding ondersteunt studenten die zich in een speciale situatie bevinden. Het is mogelijk dat de student persoonlijke begeleiding nodig heeft voor praktische zaken zoals vrijstellingen, het leerkrediet, of wanneer de student een individueel studietraject volgt.
1.11 Studietoelage
De financiële hulp die studenten kunnen krijgen van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming om te studeren is een studietoelage.
1.12 In het buitenland studeren
Wanneer men wenst het basisdiploma volledig te behalen aan een buitenlandse universiteit of hogeschool, kan men niet rekenen op het stelsel van studiebeurzen. Het kan wel zijn dat de student onder bepaalde voorwaarden kan rekenen op een studietoelage. Vaak is het de buitenlandse hogeschool of universiteit zelf die de toegangsvoorwaarden bepaalt.
Wanneer de student verkiest slechts een deel van de basisopleiding in het buitenland te volgen, dan kan dit in het kader van een Erasmus-programma. De studieduur in het buitenland kan minimum drie maanden en maximum een jaar bevatten.
Het is ook mogelijk een stage te volgen in het buitenland. Dit is heel populair. Dankzij een buitenlandse stage kan men een eerste werkervaring opdoen. Bovendien beleeft de student dit in een andere cultuur.
1.13 Topsport en studeren
Verschillende scholen voeren een topsportvriendelijke politiek. Zij bieden een topsportstatuut aan waarbij men studie en examenfaciliteiten verleent. Het wordt op basis van de sportieve prestaties uitgereikt. De school verleent dan de nodige faciliteiten en flexibiliteit om bepaalde activiteiten op hoog niveau te kunnen blijven combineren met de studies. Opvallend is dat alleen al aan de Universiteit Gent ongeveer 170 studenten hun opleiding met een sportcarrière op hoog niveau combineren. |
|
Terug naar boven |
|
|
|
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum Je mag niet stemmen in polls in dit subforum
|
Wilt u geen reclame op dit forum en genieten van extra voordelen? Klik dan vlug hier voor meer informatie!
|
|
|
|